Știai că… albinele, precum furnicile, sunt insecte incredibile, cu o viata sociala complexa, care continua sa surprinda oamenii de stiinta.

Știai că… albinele sunt esentiale pentru natura. Ele sunt responsabile de polenizarea majoritatii plantelor. Fara albine nu am mai putea manca fructe sau legume.

Știai că… Intr-un stup locuieste un singur roi de albine. Roiul este alcatuit din trei tipuri de albine: regina (matca), lucratoarele si trantorii.

Știai că… regina:

– Este singura femela dezvoltata sexual din stup.

– Este hranita doar cu laptisor de matca, o substanta produsa de albinele lucratoare, in cantitati foarte mici.

– Traieste intre 3 si 5 ani si este singura care depune oua.

– Intr-o singura zi, matca depune pana la 2000 de oua, de doua ori greutatea ei. Vara este perioada cea mai epuizanta pentru regina. De-a lungul anului, o matca prolifica depune pana la 200 000 de oua.

– Ouale fertilizate vor deveni albine lucratoare, iar cele nefertilizate devin trantori. Matca poate doza numarul de oua pe care le fertilizeaza.

– Regina se poate imperechea cu pana la 20 de trantori, pe durata a catorva zile, acumuland sperma lor intr-o formatiune numita spermateca. Materialul seminal acumulat aici ii poate fi suficient toata durata vietii. Primii doi ani de viata ai reginei sunt si cei mai productivi.

Știai că…albinele

-dintr-un stup vizitează 225.000 flori în fiecare zi?

-dintr-un stup vizitează 225.000 flori în fiecare zi?

-albinele se deplasează cu o viteză medie de 24km/h?

-o albină are 12.000 de bătăi din aripi pe minut?

-o albina produce 1/12 dintr-o linguriță de miere?